Virsi 395; Jo ennen syntymääni
395

Jo ennen syntymääni

Piilota nuottikuva | Muuta kuvan kokoa

Virren nuottikuva

1.
Jo ennen syntymääni,
kun uinuin toivona,
myös minut lapseksesi
jo tunsit, Jumala.

2.
Näin laupeuden syli
minua ympäröi,
kun olit lähempänä
kuin äidin sydän löi.

3.
Jo idussani sykki
elämä ihmeineen.
Loit täyden tarkoituksen
sen hetkeen jokaiseen.

4.
Sinulta oikeuden
sain tähän elämään
ja kotiin, isänmaahan
ja omaan tehtävään.

5.
Kuin kirkas aamutähti
iloitsee taivaalla,
saan valtakunnassasi
vapaana iloita.

6.
Talleta, Isä taivaan,
haltuusi päiväni.
Laupeutesi syli
on turva tielläni.

Lisää suosikkeihin

Kuuntele virsi

Niilo Rauhala 1984. Virsikirjaan 1986. | Sävelmä: Melchior Vulpius 1609.
Sama sävelmä: 60 | 206 | 362 | 497 | 573
Luokitus: Jumalan varjelus ja johdatus

Virren tarina

395 Jo ennen syntymääni

Virsikirjakomitea piti 1970 -luvun lopulla tärkeänä saada uusi virsi, joka korostaisi elämän ainutkertaista arvoa. Jumalan luomistyö, rakkaus ja laupeus kantavat elämää jo sen alkuhetkistä asti. Jo idussaan sykkivä ja toivona uinuva elämä on Jumalan tiedossa. Hän tahtoo suojella sitä sylissään ja antaa syntyvälle lapselle tulevaisuuden ja toivon.

Sain tehtäväkseni kirjoittaa tällaisen elämää kunnioittavan virren. Tähän antoi ajankohtaisuutta myös 1970-luvulla maassamme käyty voimakas keskustelu abortista. Halusin virressäni puhua lapsen oikeuksien puolesta, jotka nousevat esille myös psalmissa 139. ”Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, / sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. / Ennen kuin olin elänyt päivääkään, /olivat kaikki päiväni jo luodut…Minä olen ihme, suuri ihme, / ja kiitän sinua siitä” (Ps. 139: 16, 14).

Lapsen oikeudet ovat ehdottomat: saada syntyä ja kokea vanhempien rakkautta ja hoivaa. Saada tuntea, että hänet hyväksytään ja että hänellä on oikeus kaikkeen siihen hyvään, mitä elämä lahjoittaa. Toivona uinunut elämä löytää oman tiensä ja tehtävänsä. Kaikki on Jumalan hyvyyttä ja lahjaa.

Entä lapsen usko? ”Laupeutesi syli / on turva tielläni.” Tämän sylin turvaa ja hoivaa lapsi tarvitsee myös Jumalan seurakunnan armollisessa hoidossa. Hänellä on oikeus omaan tulevaisuuteensa ja Jumalan rakastavaan läsnäoloon elämän kaikissa vaiheissa.

Virren sävelmä on saksalaisen Melchior Vulpiuksen (1560-1615) vuodelta 1609. Tämä sävelmä esiintyy kuudessa virsikirjamme virressä, mm. virressä 60.

Niilo Rauhala


Sävelmästä lisää virren 60 tarinan yhteydessä.