Virsi 592; Mua läsnäolostasi
592

Mua läsnäolostasi

Piilota nuottikuva | Muuta kuvan kokoa

Virren nuottikuva

1.
Mua läsnäolostasi,
oi Jeesus, vakuuta,
niin tietä kulkeissani
kuin kodin rauhassa.
Työssä ja levossa
sä tule turvakseni.
Puhdista sydämeni,
se rauhaas johdata.

2.
Sun päiväs saapumista
sinulta rukoilen
ja aikaa onnellista,
sä toivo kansojen.
Lähemmäs toisiaan
pois veljesvihan alta
tuo kansat kaikkialta.
Suo rauha maailmaan.

Lisää suosikkeihin

Kuuntele virsi

Jaakko Haavio 1962. Virsikirjan lisävihkoon 1963. | Sävelmä: Toisinto Pieksämäeltä.
Sama sävelmä: 39 | 445 | 529 | 537
Luokitus: Rauha ja vapaus

Virren tarina

592 Mua läsnäolostasi

Virren "Mua läsnäolostasi, oi Jeesus, vakuuta" kirjoitti "talvisodan virsikirjan" (1938) lisävihkoon (1963) Turun Maarian kirkkoherra, runoilijarovasti Jaakko Haavio, joka virsillään avasi sekä kirkolle että kristitylle aivan uusia näkymiä työelämään ja arkeen, mutta myös maailmanlaajoihin ongelmiin. 

Haavion virren toisessa säkeistössä rukoillaan kansoille lähentymistä, vapautumista veljesvihasta ja rauhaa maailmaan. Runoilijan huoli maailmanrauhasta liittyy varmaankin virren syntyajan huolestuttaviin tapahtumiin, joihin hän ottanee kantaa myös virressään 450:

1956 Unkarin kansannousu ja sen kukistaminen, 1958 ns. yöpakkaskausi Suomen Neuvostoliiton -suhteissa, 1960 -luvun alun ydinkokeet Neuvostoliitossa, 1961 Suomen noottikriisi sotilaallisista konsultaatioista NL:n kanssa, 1961 Berliinin kriisi, Venäjän ja lännen suhteiden kiristyminen, Berliinin muurin rakentaminen ja lopulta, kaikkein uhkaavimpana, 1962 Neuvostoliiton ydinohjusten sijoittaminen Kuubaan ja siitä seurannut ydinsodan uhka USA:n ja Neuvostoliiton välillä. 

Haavion koruttoman rauhanrukouksen virsikirjakomitean runoilijajäsen Niilo Rauhala muokkasi nykykielen asuun ja ajankohtaisti sitä taitavasti. Uudistettuna virren löytää komitean ehdotuksesta vuodelta 1984 (n:o 625). Kirkolliskokouksen 1986 virsikirjavaliokunta olisi poistanut koko virren, mutta kirkolliskokous palautti sen - Haavion antamassa asussa. 

Haavion virren sävelmä liitettiin jo vuoden 1938 virsikirjassa useisiin virsiin. Pieksämäen seudulla sävelmällä on veisattu Vanhan virsikirjan 1701 kuolemaanvalmistautumisvirttä 379 "AAmulla seisoin warhain / Salaises paicasa".

Pekka Kivekäs


Sävelmästä lisää virren 39 tarinan yhteydessä.