Virsi 449; Monin kielin keskeltämme
449

Monin kielin keskeltämme

Piilota nuottikuva | Muuta kuvan kokoa

Virren nuottikuva

1.
Monin kielin keskeltämme
nousee kiitos Kristuksen.
Yhteen Herraan uskallamme,
määränpää on yhteinen.
Luokoon keskellemme hän
ykseyden näkyvän.

2.
Herra, kaikki mitä teemme,
kirkastakoon sinua,
että Isän rakkautta
saisi maistaa maailma.
Anna loistaa meissäkin
Isän kuvan kirkkaammin.

3.
Uudeksi luo kaikki, Herra,
kylvä toivo pelkääviin.
Saimme näyn ja kutsumuksen
Ylösnousseen askeliin.
Todistamme palvellen
seuraajina Kristuksen.

Lisää suosikkeihin

Kuuntele virsi

Fred Kaan 1972. Suom. Anna-Maija Raittila 1984. Virsikirjaan 1986. | Sävelmä: Ruotsissa 1691.
Sama sävelmä: 327 | 495 | 546 | 819
Luokitus: Yhteys

Virren tarina

449 Monin kielin keskeltämme

Gathered here from many nations

Fred Kaan (k. 2009) syntyi Hollannin Haarlemissa vuonna 1929 perheeseen, joka natsimiehityksen aikana piilotteli kaksi vuotta juutalaista naista ja antoi turvapaikan paenneelle poliittiselle vangille. Fred muutti 23-vuotiaana Englantiin, opiskeli siellä mm. sosiologiaa ja sielunhoitoa ja vihittiin papiksi 1955. Toimittuaan ensin pappina kongregationalistiseurakunnissa Englannissa hän siirtyi Geneveen ekumeeniseen keskukseen mm. Reformoidun kirkon maailmanliiton palvelukseen, josta hän palasi vuonna 1978 Englantiin. Vuosina 1993-97 Kaan toimi Kirkkojen ihmisoikeusfoorumin sihteerinä.

Palvellessaan pappina Englannissa hän koki vaikeaksi löytää virsiä käytössä olleesta virsikirjasta. Niinpä hän alkoi runoilla itse virsiä seurakunnalleen. Syntyi kokoelma Pilgrim Praise (1968, musiikkilaitos 1971). Äidinkielenään hollantia puhuva Kaan runoili englanniksi.

Fred Kaanin näkemys kirkon yhteiskunnallisesta ja sosiaalisesta vastuusta ja tehtävästä löysi 1960-luvulla vastakaikua. Hänen teksteissään yhdistyvät kirkon usko ja maailman monikasvoinen hätä, mutta samalla hän avaa toivon näkökulmia.

Fred Kaanin virren alkuperäinen otsikko oli Jotta ykseys olisi näkyvä (ks. 1. säk.). Virsi keskittyykin kristittyjen yhteyden perusteisiin ja ilmenemismuotoihin. Jumala luo, lahjoittaa yhteyden, se ei ole ihmisponnistuksin saavutettavissa. Yhteys on välttämätön, jotta kristityt voisivat suorittaa maailmassa tehtäväänsä, toteuttaa näkyään ja kutsumustaan Ylösnousseen askelissa. Virressä ovat selvästi kuultavissa kirkkojen yhteysliikkeessä paljon käytetty, tuttu sanakolmikko: todistus, palvelu ja ykseys.


Markku Kilpiö

Virsien alkukielisten nimien lähdeteoksena on käytetty Tauno Väinölän kirjaa ”Virsikirjamme virret”.