Virsi 444; On yksi Isä meillä
444

On yksi Isä meillä

Piilota nuottikuva | Muuta kuvan kokoa

Virren nuottikuva

1.
On yksi Isä meillä,
vain yksi Paimen laumalla
ja yksi usko, kaste,
yhteinen armonsanoma.
Kun rakkauden Henki
tuo rauhan sydämiin,
hän yhden, pyhän toivon
luo kaikkiin uskoviin.
Niin yhteen kaipaukseen
on yksi vastaus:
Vain Jeesuksessa meillä
on ainut autuus, pelastus.

2.
Me käymme yhtä matkaa
rukoillen kohti taivasta.
On määränpäämme yksi
ja yksi tie on kaikilla.
Se tie on Jeesus Kristus.
Yön, myrskyn vaaroissa
me saamme aamuun luottaa
ja laulaa voitosta.
Näin yksi Herran kansa
nyt kantaa ristiään,
se kunnes kerran kootaan
iäksi kotiin kiittämään.

Lisää suosikkeihin

Kuuntele virsi

Bernhard Severin Ingemann 1843. Norj. Magnus Brostrup Landstad 1863, ruots. Edvard Evers 1902. Suom. Per Boreman 1942, Anna-Maija Raittila 1984. Virsikirjaan 1986. | Sävelmä: Keskiajalta / Hans Kugelmann 1540.
Sama sävelmä: 323 | 835
Luokitus: Yhteys

Virren tarina

444 On yksi Isä meillä

En Gud og alles Fader

Virren tekijä on tanskalainen kirjailija, Sorøn akatemian lehtorina toiminut Bernhard Severin Ingemann (1789-1862). Hänen virsistään tunnetuin on "Maa on niin kaunis". Aikoinaan, 1910-luvulla, myös hänen neljä Tanskan keskiaikaa kuvaavaa historiallista romaaniaan suomennettiin. Ne ovat jo unohtuneet, mutta hänen virtensä eivät. Tanskan virsikirjassa niitä on 31 (joihin On yksi Isä meillä ei kuitenkaan kuulu).

Tämä virsi onkin peräisin Norjan virsikirjasta, johon M. B. Landstad (ks. virsi 423) sen rakensi Ingemannin teksteistä. Ensimmäinen säkeistö on loppukuoro sarjasta piispanvihkimystä varten kirjoitettuja kirkkolauluja. Toisen säkeistön ainekset Landstad poimi Ingemannin toiseen runomittaan tekemästä yhteysvirrestä "Igennem nat og trængsel" (joka kyllä on Tanskan virsikirjassa).

Virren tanskankieliset alkusanat ovat suoraan Paavalin Efesolaiskirjeestä: "Yksi on Jumala, kaikkien Isä". Sitten mainitaan myös muut apostolin tekstin mukaiset kristittyjen yhteyden perusteet: "Yksi on Herra, yksi usko, yksi kaste." Ja vielä: "Pyrkikää rauhan sitein säilyttämään Hengen luoma ykseys. On vain yksi ruumis ja yksi Henki, niin kuin myös se toivo, johon teidät on kutsuttu, on yksi." (Ef. 4:3-6.)

B. S. Ingemannin selkeästi Raamatun sanasta nousevalla yhteysvirrellä on liittymäkohtansa myös virteen "Maa on niin kaunis". Kumpikin nostaa eteemme Herran kansan, joka vaeltaa kohti taivasta jo voitonvirttä laulaen. Virrellä On yksi Isä meillä on kuitenkin tuota jouluvirttä runsaampi hengellinen sisältö, jonka se kylläkin on osittain saanut vasta, kun se on käännetty ensin ruotsiksi ja sitten suomeksi. Tärkeä maininta siitä, että yhteistä matkaa taivaaseen tehdään ennen kaikkea rukoillen, puuttuu nimittäin alkutekstistä. Risti on mukana jo siinäkin.

Virren vanha sävelmä on sisältynyt jo ensimmäiseen suomalaiseen virsikirjaan, mutta kun se välillä puuttui vuoden 1938 virsikirjan sävelmistöstä, se on tullut uutena nykyiseen virsikirjaan. Se kuuluu alun pitäen virteen 323 "Nyt kiitä, sielu, Herraa" (joka karsiutui vuoden 1938 virsikirjasta ja on nyt otettu uutena suomennoksena takaisin); koraalin on muodostanut Hans Kugelmann maallisen sävelmän pohjalta jo 1540.

Tauno Väinölä


Sävelmästä lisää virren 323 tarinan yhteydessä.

Virsien alkukielisten nimien lähdeteoksena on käytetty Tauno Väinölän kirjaa ”Virsikirjamme virret”.