Virsi 568; Oi, kuinka kevät säteilee
568

Oi, kuinka kevät säteilee

Piilota nuottikuva | Muuta kuvan kokoa

Virren nuottikuva

1.
Oi, kuinka kevät säteilee
elämän riemuaan!
Maa onnellinen iloitsee
ja loistaa puvussaan,
ja loistaa puvussaan.

2.
Sinua, Luoja, ylistän
taas kevään voimasta.
Teet työsi ihmeteltävän
ja siunaat luotuja,
ja siunaat luotuja.

3.
Tuot ilmi jumalalliset
ja jalot ihmeesi.
Myös kylmät, kuolleet sydämet
luot, Herra, uudeksi,
luot, Herra, uudeksi.

4.
Oi uskon pyhää hehkua
ja kukkaa rakkauden
ja rukouksen tuoksua!
Soi riemu laulujen,
soi riemu laulujen.

5.
Tee, Luoja, Henki, ihmeesi
näin myöskin minussa.
Voimalla armonlähteesi
nyt minut uudista,
nyt minut uudista.

Lisää suosikkeihin

Kuuntele virsi

Thomas H. Gill 1867. Suom. Niilo Rauhala 1984. Virsikirjaan 1986. | Sävelmä: Nikolaus Herman 1554.
Sama sävelmä: 143
Luokitus: Vuodenajat

Virren tarina

568 Oi, kuinka kevät säteilee

The glory of the spring how sweet!

Kolmella virsikirjamme neljästä kevätvirrestä (567–569) on selvä helluntaivirren leima. Yksi niistä on englantilaisen Thomas H. Gillin virsi Oi, kuinka kevät säteilee. Siitä tiedetäänkin, että se on kirjoitettu helluntaina 1867.

Birminghamissa syntyneen Thomas H. Gillin (1819-1906) vanhemmat olivat siirtyneet prebyteerisestä kirkosta unitaareihin, jotka kieltävät kolminaisuusopin ja Jeesuksen jumaluuden. Kun Thomas pyrki opiskelemaan Oxfordin yliopistoon, ei hän unitarisminsa vuoksi sinne päässyt. Hän opiskeli sitten yksityisesti teologiaa ja historiaa. Gillin kirjoittamia virsiä, joita hän julkaisi useassa kokoelmassa parisataa, leimaa unitarismille ominainen puritaaninen elämänihanne, mutta niistä voi havaita myös merkkejä hänen kokemastaan uskonnollisesta painostuksesta. Myöhemmin Gill etääntyi unitaareista, omaksui valoisamman uskonkäsityksen ja liittyi Englannin anglikaaniseen kirkkoon.

Virsi pohjautuu kahteen raamatunkohtaan. Toinen niistä on psalminjae (Ps. 104:30): "Kun lähetät henkesi, se luo uutta elämää, näin uudistat maan kasvot". Sen näemme toteutuvan luonnossa joka kevät, siitä saamme ylistää Luojaa: "Teet työsi ihmeteltävän / ja siunaat luotuja." Kuten Paavali muistuttaa, saman tulisi tapahtua myös ihmisen sisimmässä: "Teidän tulee uudistua mieleltänne ja hengeltänne" (Ef. 4:23). Niin virsi päättyy rukoukseen: "Tee, Luoja, Henki, ihmeesi / näin myöskin minussa. / Voimalla armonlähteesi / nyt minut uudista."

Britanniassa Gillin kevätvirttä lauletaan englantilaisella carol-sävelmällä. Meillä sen sävelmänä on saksalaisen Nikolaus Hermanin (n. 1480-1561) riemukas koraali, joka on aikaisemmin tullut tutuksi norjalaisen Wexelsin pyhäinpäivävirrestä ”Oi päivä suuri, autuas”. Nyt alkuperäiseen muotoonsa palautettuna sävelmä on saanut uuden musiikillisen ilmeen.

Tauno Väinölä

Virsien alkukielisten nimien lähdeteoksena on käytetty Tauno Väinölän kirjaa ”Virsikirjamme virret”.