Virsi 511; Tie valmis on
511

Tie valmis on

Piilota nuottikuva | Muuta kuvan kokoa

Virren nuottikuva

1.
Tie valmis on, voin löytää sen
keskellä kysymyksien.
On koottu sirpaleenikin
kämmeneen Herran, pieninkin.

2.
Tie valmis on, voin löytää sen,
sen teki Luoja ihmisten,
kun veljeksemme maailmaan
Jeesuksen antoi armossaan.

3.
En pimeään jää yksin, en,
on Herra käynyt läpi sen.
Hän läsnä on, ja ristiltä
esteettä näkyy elämä.

4.
Ei torju pois hän kysyvää,
ei hylkää yhtään etsijää,
kun itse hyljättynä hän
sai osan sijaiskärsijän.

5.
Tie valmis on, voin löytää sen,
ja luona Isän sydämen
on paikka juuri minulla
Isäni lasten joukossa.

6.
Tie valmis on, nyt tunnen sen
ja lähden matkaan palvellen.
Voin jakaa, minkä itse saan,
rohkaista muita kulkemaan.

7.
Tie valmis on, ja päässä sen
vastaus löytyy ikuinen,
ja kerran ehjä ihminen
ylistää tietä Kristuksen.

Lisää suosikkeihin

Kuuntele virsi

Tytti Jäppinen 1981. Virsikirjaan 1986. | Sävelmä: Jouko Piitulainen 1981.
Luokitus: Nuoret

Virren tarina

511 Tie valmis on

Virsi Tie valmis on syntyi Helsingin seurakunnissa 1981 toteutetun toimintatapahtuman "Tässä elämä / Se löytyy" tunnuslauluksi. Tytti Jäppinen (nyk. Issakainen) kirjoitti laulun siihen ruotsalaiseen kansansävelmään, johon Bo Setterlind on sepittänyt virren "Det finns en väg till himmelen" (Ruotsin vk 303, "Nyt kutsuu meitä taivaan tie"). Suomen Lähetysseuran laulukirjassa Laula kaikki maa tällä laululla onkin 'alkuperäinen' ruotsalainen sävelmänsä.

Tekstin tilaajat halusivat tapahtuman luonteeseen sopivan tarttuvan sävelmän. Laulun säveltäjäksi pyydettiin Jouko Piitulaista, joka onnistuikin hyvin tehtävässään. Sävelmä on laulullinen ja kansanomainen.

Jouko Piitulainen (1936-2016) toimi siihen aikaan Helsingin Munkkiniemen seurakunnan kanttorina. Hänet tunnettiin erityisesti nuorten musiikin säveltäjänä, jonka lauluja on julkaistu Nuoren seurakunnan veisuissa. Helsingistä Piitulainen siirtyi sittemmin kanttoriksi Ylöjärvelle, josta virasta hän jäi eläkkeelle 1999. Virren sanoittaja Tytti Issakainen (o.s. Jäppinen, 1949-) on kirjailija, kouluttaja ja monipuolinen viestinnän ammattilainen. Hän on muun muassa ollut luovan toiminnan opettajana eri opistoissa.

Virsikirjassa virsi on nuortenvirsien osastosta. Sinne se sopiikin: eläväthän nimenomaan nuoret ”keskellä kysymyksien” ja juuri tien kyseleminen leimaa heidän elämäänsä. Mutta toimintatapahtumalla, jonka tunnuslaulu tämä virsi alkuaan on, pyrittiin tavoittamaan kaikkia ja kaikenikäisiä, ja kyllä tämän virren voi tuntea yhtä lailla omakseen vaikkapa 70-vuotispäiväänsä viettävä. Tie on valmis, ja sen löydyttyä saamme laulaa: ”Tie valmis on, nyt tunnen sen / ja lähden matkaan palvellen. / Voin jakaa, minkä itse saan, / rohkaista muita kulkemaan.”

Tauno Väinölä