Virsi 488; Jeesus, sinä itsekin
488

Jeesus, sinä itsekin

Piilota nuottikuva | Muuta kuvan kokoa

Virren nuottikuva

1.
Jeesus, sinä itsekin
olet ollut pieni.
Tule mukaan leikkeihin,
suojaa koulutieni.

2.
Tule meidän luokkaamme,
ilo sisään kanna.
Yhdessä me kasvamme.
Ystävyyttä anna.

3.
Tahdon auttaa toisia.
Jeesus, riidat poista.
Auta, ettei koulussa
kukaan kiusaa toista.

4.
Pienikin on tärkeä.
Pienikin voi tuoda
ympärilleen lämpöä,
hyvää mieltä luoda.

Lisää suosikkeihin

Kuuntele virsi

Anna-Mari Kaskinen 1984. Virsikirjaan 1986. | Sävelmä: Taneli Kuusisto 1954.
Sama sävelmä: 53 | 743 | 748
Luokitus: Koulu ja opiskelu

Virren tarina

488 Jeesus, sinä itsekin

Kouluaiheiset virret tulivat suomalaiseen virsikirjaan vuonna 1886. Ensimmäisen kouluvirren ”Oi Herra kaikkivaltias” (460) kirjoitti Elias Lönnrot perustamansa Sammatin kansakoulun vihkiäisjuhlaan. Koulunuoriso on tietysti muistettu kaikissa myöhemmissä virsiuudistuksissa.

Suomen koulujärjestelmän uudelleen organisointi, peruskoulun tulo vanhan kansakoulun sijaan, tapahtui 1970-luvulla. Nämä muutokset pyrki myös virsikirjakomitea ottamaan huomioon ja pyysi runoilija Anna-Mari Kaskista (1958-) kirjoittamaan kaksi uutta kouluvirttä.

Jeesus, sinä itsekin on tarkoitettu pienten koululaisten virreksi. Siinä tulevat esille koululaisen elämän kannalta tärkeät asiat kuten yhdessäolo, ystävyys, toisten auttaminen, riitojen välttäminen sekä hyvän mielen osoittaminen. Ensimmäisen säkeistön rukouspyyntö "suojaa koulutieni" on myös jokaisen äidin ja isän mielessä heidän lähettäessään lapsensa aamuisin kouluun.

Virren sävelmän on tehnyt Taneli Kuusisto alkuaan Oskari Metsolan runoon ”Herra, suuri taivasten”; se julkaistiin Pyhäkoululaulujen sävelmistössä 1954. Taneli Kuusisto (1905-1988) oli maamme musiikkielämän monipuolinen vaikuttaja. Sibelius-Akatemian opettajana hän toimi vuodesta 1948 alkaen, kirkkomusiikkiosaston johtajana vuodesta 1955 ja rehtorina 1959-1971.

Reijo Pajamo