Virren 940 tekijä Ilona Nyman kertoo laulunsa syntyneen pitkäperjantaina ristin alla selloa soittamalla. Lisävihkoon laulu löysi tiensä virren tekijöille suunnatun seminaarin kautta. Nymanin virsi tuo kaivattua laajennusta erityisesti hiljaisen viikon lasten virsiin. Toisaalta lisävihkoon ei haluttu perustaa erityistä lasten osastoa. Kaikkia virsiä tulisi voida laulaa yhdessä – laulajan iästä riippumatta. Ristin alla onkin hyvä esimerkki siitä, miten lapsille suunnatusta virrestä voi löytää syvyyttä kaiken ikäisten käyttöön. Sitä voidaan laulaa myös joka-aikaisena synnintunnustusvirtenä.
Ristin juurella mietiskely on kuulunut kristilliseen jumalanpalvelus- ja musiikkiperinteeseen läpi historian. Tämä mietiskely on virsien ja laulujen (esimerkiksi VK 66 tai VKL 757) ohessa synnyttänyt lukuisia laajempiakin musiikkiteoksia. Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä ovat tunnetut vaikkapa Heinrich Schützin ja Joseph Haydnin sävellyksistä. Jeesuksen äidin kärsimystä ristin äärellä käsittelevän keskiaikaisen hymnin Stabat mater dolorosa ovat puolestaan säveltäneet useat eri aikakausien tunnetut säveltäjät. Kirkkokäsikirjan mukaan Jeesuksen kuolinhetken rukoushetkeä vietetään pitkänäperjantaina kello 15 iltapäivällä. Ristin äärellä on yksi tämän rukoushetken osa.
Ilona Nyman (s. 1967) on musiikin maisteri ja kanttori. Nyman on toiminut kanttorina Uudessakaupungissa, Kirkkonummella ja Juvalla. Hän on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut lauluja kuoroilleen sekä koulu- ja päivähoitoyhteistyön tarpeisiin. Nyman on ollut mukana Suomen Lähetysseuran musiikkiprojekteissa ja toiminut kouluttajana muun muassa afrikkalaisen musiikin kursseilla. San. ja säv. 912, 940.
Samuli Koivuranta ja Jenni Urponen
Virren tarinan lähdeteoksena: Koivuranta, Samuli & Urponen, Jenni (toim.) 2017. Laulun matka virreksi. Helsinki: Kirjapaja. Sivut 124–125, 227.