Virsi 631a; Oi Herra, jos mä matkamies maan
631a

Oi Herra, jos mä matkamies maan

Piilota nuottikuva | Muuta kuvan kokoa

Virren nuottikuva

1.
Oi Herra, jos mä matkamies maan
lopulla matkaa nähdä sun saan!
Oi, jos mä kerran
näkisin Herran
kunniassaan!

2.
Sinua kaipaa sydämeni,
sun puolees huutaa mun henkeni.
On yksin tästä
sen ikävästä
kyyneleni.

3.
Muut kaikki hylkää, vaan sinä et.
Autuuden särkyneet sydämet
sinulta saavat,
sä luet haavat
ja kyynelet.

4.
Mua auta, Herra, mä toivon vaan,
vaikkei ois toivoa ollenkaan.
En päästä sua,
ennen kuin mua
käyt siunaamaan.

5.
Oi Herra, suothan sä minulle
sun armos voimaksi matkalle.
Anteeksi anna,
mua nosta, kanna,
vie perille!

6.
Oi saanhan joukkoon autuaitten
kanss’ ystäväini ja omaisten
mä päästä kerran
luo armon Herran.
Oi saanhan sen!

Lisää suosikkeihin

Kuuntele virsi

Wilhelmi Malmivaara 1903. Virsikirjaan 1938. | Sävelmä: Mikael Nyberg 1920.
Luokitus: Kuolema ja iankaikkisuus

Virren tarina

631 Oi Herra, jos mä matkamies maan

Wilhelmi Malmivaaran virren Oi Herra, jos mä matkamies maan taustasta moni on jonkin verran selvillä.

Malmivaara oli tullut Lapuan kirkkoherraksi 1900 (toimittuaan sitä ennen Kiuruvedellä ja Paavolassa). Seuraavana vuonna lavantautiepidemia vei lyhyessä ajassa hänen perheestään kolme jäsentä: äidin ja kaksi tytärtä. Eräänä päivänä, kun Malmivaara istui surun murtamana pappilassaan, pää käsien varaan painuneena, sisään astui hiljaa vanha ystävä, seurakunnan hurskas suntio. Tämä laski kätensä pappinsa olkapäälle ja sanoi: "Herra kysyi kolmannen kerran: Simon, Joonaan poika, rakastatko minua?" Tästä kertoessaan Malmivaara sanoo: "En minä kykene selittämään, mitä ne sanat vaikuttivat minuun. Mutta päivä valkeni uudestaan, kun ystävä huomautti minulle, että nyt ollaan Herran käsissä. Ilman sitä sanaa olisin sortunut."

Wilhelmi Malmivaaralla oli muitakin sisäiseen yksinäisyyteen johtaneita kokemuk­sia. Hänen uusi avioliittonsa pappilan entisen kotiapulaisen kanssa herätti arvostelua. Valtiopäivämies Malmivaara koki kipeästi sen, miten routavuosien valtiollinen tilanne vaikutti repivästi ystävienkin välisiin suhteisiin.

Oi Herra, jos mä matkamies maan syntyi yksinäisen miehen virtenä. Tekijän kokemus oli kuitenkin: vaikka "muut kaikki hylkää", Jeesus ei jätä. Jeesus auttaa elämämme matkalla ja vie perille. Oi Herra, jos mä matkamies maan on virsi kristityn toivosta ja sen perustasta, joka kestää, ”vaikkei ois toivoa ollenkaan”. Virsi myös kertoo, mitä Herran siunaus elämässä merkitsee.

Malmivaara kirjoitti virtensä E. A. Hagforsin (1827-1913) sävelmään ”Minne käy tuulen ilmassa tie”, johon hän oli mieltynyt ja jonka hän toivoi tulevan myös hengelliseen käyttöön. Kun virsi vuonna 1920 liitettiin Hengellisiin lauluihin ja virsiin, Mikael Nyberg sävelsi sen uudelleen. Virsikirjassa kumpikin sävelmä on mukana, Nybergin koraali a-vaihtoehtona.

Tauno Väinölä