Virsi 507; Herra, lahjanasi sain nuoren elämäni
507

Herra, lahjanasi sain nuoren elämäni

Piilota nuottikuva | Muuta kuvan kokoa

Virren nuottikuva

1.
Herra, lahjanasi sain
nuoren elämäni.
Pidä joka askel vain
kiinni kädestäni.
Toivo loistaa kirkkaana
elämäni tiellä,
kun vain sinä, Jumala,
itse ohjaat siellä.

2.
Niin kuin tuuli lakaisee
lehdet pitkin maata,
moni meistä pakenee,
iloita ei saata,
kun on mieli toivoton
eikä ole määrää.
Valheen henki armoton
johtaa tietä väärää.

3.
Kiitos, Isä, että saan
kasvaa hoidossasi.
Suljet suojaan rakkaimpaan
seurakunnassasi.
Turvan, jota tarvitsen,
minullekin annat,
päästät alta syntien,
sanallasi kannat.

4.
Tarkoituksen elämään
sinä, Jeesus, näytät,
annat selvän määränpään,
tehtäviisi käytät.
Siunaa, Jeesus, toiveeni,
opintoni, työni.
Sulje sinä rauhaasi
päiväni ja yöni.

5.
Siunaa voimat nuoruuden,
lahjat antamasi,
rakkaus myös sydämen
hoida valollasi.
Auta aina luottamaan,
että parhaakseni
ohjaat päivän kerrallaan,
hoidat nuoruuteni.

Lisää suosikkeihin

Kuuntele virsi

Niilo Rauhala 1975. Virsikirjaan 1986. | Sävelmä: Tuomo Nikkola 1985.
Luokitus: Nuoret

Virren tarina

507 Herra, lahjanasi sain nuoren elämäni

Virsikirjakomitea julkaisi vuonna 1976 mietinnön, joka sisälsi virsikirjauudistuksen periaatteet sekä näytteitä uusista virsiteksteistä ja -sävelmistä. Uusien virsiehdotusten joukossa oli tämä Niilo Rauhalan kirjoittama nuortenvirsi. Siinä tarkastellaan elämän tarkoitusta nuoren näkökulmasta: ”Tarkoituksen elämään / sinä, Jeesus, näytät, / annat selvän määränpään, / tehtäviisi käytät.” Jos meillä ei ole jumalayhteyttä, me lennämme kuin ”syksyn lehti tuulessa”. Turva ja toivo on löydettävissä Jumalasta seurakunnan keskellä. Kun Jumala ohjaa elämäämme, ”toivo loistaa kirkkaana” ahdistuksesta ja epätietoisuudesta huolimatta.

Virsi julkaistiin 1976 virsikirjakomitean osamietinnön lisäksi Siionin laulut -kokoelmassa, jota varten se oli kirjoitettu edellisenä vuonna. Molemmissa julkaisuissa sävelmänä oli Johann Crügerin melodia, komitean osamietinnössä restauroituna. Komitean musiikkijaoston mielestä sävelmä oli liian synkkä nuorten virteen. Niinpä se ehdotti tilalle valoisampaa sävelmää, lähinnä Robert Williamsin sävelmää ”Terve, juhla Kristuksen” (106), jottei se jäisi uniikkisävelmäksi. Kokeiluvihkoon Uusia virsiä 79 sävelmäksi kuitenkin otettiin Crügerin melodia, lähinnä Niilo Rauhalan toivomuksesta.

Kokeiluvihkoa koskevissa palautteissa toivottiin sävelmää vaihdettavaksi, koska virren toivoa sisältävien sanojen ja alakuloisen sävelmän välillä koettiin ristiriita. Komitea ei sävelmän vaihdosta innostunut, vaan säilytti Rauhalan virren sävelmänä edelleen Crügerin melodian. Koska virsikirjaehdotusta koskevissa seurakuntapalautteissa restauroitua sävelmää pidettiin liian vaikeana seurakuntalaisille, ehdotti piispa Yrjö Sariola kirkolliskokouksessa, että virteen otettaisiin Tuomo Nikkolan sävelmä. Sen kirkolliskokous myös hyväksyi. – Tuomo Nikkola (1947-) on ollut kanttorina Ylivieskassa 1977-80 ja Kiimingissä 1980-89, minkä jälkeen hän on toiminut Oulun konservatorion kirkkomusiikin lehtorina. Hän on saanut kirkon sävellyspalkinnon 1983.

Reijo Pajamo