Virsi 471; Hyvä Jumala, kiitän kodista
471

Hyvä Jumala, kiitän kodista

Piilota nuottikuva | Muuta kuvan kokoa

Virren nuottikuva

1.
Hyvä Jumala,
kiitän kodista,
omaisista, perheestämme.
Sinulta on elämämme.
Kaikki rakkaani
ovat lahjaasi.

2.
Herra, opeta,
että kotona
kuuntelemme toisiamme,
iloitsemme onnestamme,
emme riitele,
turhaan kiistele.

3.
Anna voimia
oikein toimia.
Silloin meillä jokaisella
kotona on hyvä olla
eikä minua
mikään pelota.

4.
Suojaa kotia,
meitä kaikkia.
Pyydän, Herra, viisautta,
ystävyyttä, rakkautta.
Anna yhdessä
meidän pysyä.

Lisää suosikkeihin

Kuuntele virsi

Heikki Vaahtoniemi 1984. Virsikirjaan 1986. | Sävelmä: Adam Drese 1698.
Sama sävelmä: 388 | 816
Luokitus: Koti ja perhe

Virren tarina

471 Hyvä Jumala, kiitän kodista

Virsikirjauudistuksen alkuvaiheessa toivottiin lisää etenkin kodin ja perheen virsiä. Sellaisia virsitekstejä ei kuitenkaan löytynyt olemassa olevista kokoelmista. Niinpä komitea pyysi kirkkoherra Heikki Vaahtoniemeä kirjoittamaan tämänaiheisen uuden virren. Vaahtoniemi kirjoitti virsiehdotuksensa keväällä 1983, ja se sai heti innostuneen vastaanoton.

Vaahtoniemen mielestä virsi sopi lasten laulettavaksi mutta myös nuoren ja vanhemmankin perheen yhteiseksi virreksi. Kirjoittajan mielestä virttä voitaisiin käyttää myös häissä, mihin sopivat etenkin ilmaisut ”kaikki rakkaani ovat lahjaasi” ja ”iloitsemme onnestamme”. Virressä pyydetään voimia myös arjen ihmissuhdevaikeuksiin – ”emme riitele, koskaan kiistele”. Vaahtoniemen virsi tulee lähelle jokapäiväisiä elämäntilanteita, mutta sisältää myös tärkeitä rukousaiheita. Virsikirjakomitea sijoitti uuden virren lasten virsien osastoon vuoden 1984 ehdotuksessa. Kirkolliskokous sijoitti virren
osastoon Koti ja perhe virsikirjavaliokunnan ehdotuksesta.

Heikki Vaahtoniemi (1929-2019) valmistui papiksi 1955. Hän on toiminut pappina Kainuussa sekä vuodesta 1971 Kokkolassa, ensin kappalaisena ja 1977-1992 kirkkoherrana. Nykyistä virsikirjaa valmistelleen komitean jäsenenä hän oli 1977-1984.

Tämän virren Vaahtoniemi kirjoitti virren 388 ”Jeesus, johdata tiemme kulkua” sävelmään, jonka virsikirjakomitea oli jo aikaisemmin valinnut. Sävelmävalinta tukee tekstin valoisuutta.

Reijo Pajamo


Sävelmästä lisää virren 388 tarinan yhteydessä.