Virsi 465; Lahjoita, Herra, perheisiimme
465

Lahjoita, Herra, perheisiimme

Piilota nuottikuva | Muuta kuvan kokoa

Virren nuottikuva

1.
Lahjoita, Herra, perheisiimme
nyt pelkojemme keskelle
armo ja rauha sydämiimme,
pois pyyhi kaikki syntimme.
Hiljennä äänet maailman
ja murra valta mammonan.

2.
Koteja, huoliin uupuneita
elvytä armon Hengellä
ja mieliämme painuneita
herätä, nosta, lämmitä.
Lahjoita uusi rohkeus
ja voima tehdä parannus.

3.
Rakkaalla läsnäolollasi
kirkasta päivä jokainen.
Pyhästä ehtoollisestasi
suo ilo ylimaallinen.
Leivässä saavu siinäkin,
jota me syömme arkisin.

4.
Näin perhepiiriin kotiemme
ja ystäväimme keskuuteen,
kun heidän luonaan vierailemme,
herätä toivo taivaaseen.
Meidänkin salli kuljettaa
suloista armon sanomaa.

Lisää suosikkeihin

Kuuntele virsi

Jaakko Haavio 1971. Virsikirjaan 1986. | Sävelmä: Toisinto Pohjois-Savosta.
Sama sävelmä: 55
Luokitus: Koti ja perhe

Virren tarina

465 Lahjoita, Herra, perheisiimme

Jaakko Haavio (1904-1984) oli varsinaissuomalainen runoilijapappi. Kirkkoherrana hän toimi Yläneellä ja sitten Turussa Maarian seurakunnassa. Lyyrikkona hän oli kristillisen runon uudistaja. Haavio on myös uusimman virsihistoriamme tärkeitä nimiä. Hän suomensi virsiä jo vuoden 1938 virsikirjaan; hän oli puheenjohtajana komiteassa, joka valmisti virsikirjaan 1963 hyväksytyn lisävihon. Nyt virsikirjassa on 12 Jaakko Haavion kirjoittamaa ja 13 hänen suomentamaansa virttä.

Heränneiden Siionin virsien uudistaminen 70-luvun alussa oli pääosin Haavion työtä. Siinä kokoelmassa on kuusi hänen omaa virttään. Niistä tämä yksi on tullut virsikirjaan: Lahjoita, Herra, perheisiimme. Se on huolten uuvuttamille kodeille kirjoitettu rukous. Siitä tuli nopeasti suosittu kotien ja seuratupien virsi.

Kun heränneiden vuotuiset herättäjäjuhlat 1990 pidettiin Turussa, niiden tunnukseksi valittiin säe juuri tästä oman kaupungin runoilijan virrestä: "Anna uusi rohkeus". (Virsikirjassa säe on saanut muodon "Lahjoita uusi rohkeus".) Uutta rohkeutta virressä pyydetään "nyt pelkojemme keskelle". Tuolloin elettiin Euroopassa levottomuutta herättäneiden muutosten keskellä, ja Turussa juhlapuheen pitänyt Jaakko Elenius sanoi, että tunnuksen sanat "Anna uusi rohkeus" sopivat "suomalaisten ja eurooppalaisten huulille". – Nyt elämme aikaa, jolloin toisenlaiset pelot yhdistävät koko maailmaa.

Turun juhlilla arkkipiispa John Vikström piti raamattutunnin aiheesta "Anna uusi rohkeus". Hän lähti liikkeelle Paavalin sanoista (nyk. käännös): "Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä, armahtava Isä ja runsaan lohdutuksen Jumala! Hän rohkaisee meitä kaikissa ahdingoissamme. . ." Kun Uudessa testamentissa 'rohkeus' liittyy läheisesti sanaan 'lohdutus', "voisimme siis tässä yhteydessä puhua myös rohkaisun Jumalasta".

Virren sävelmänä on sama pohjoissavolainen toisinto, joka virrellä on myös Siionin virsissä.

Tauno Väinölä


Sävelmästä lisää virren 55 tarinan yhteydessä.