Virsi 276; Jeesuksesta laulan
276

Jeesuksesta laulan

Piilota nuottikuva | Muuta kuvan kokoa

Virren nuottikuva

1.
Jeesuksesta laulan,
Jeesuksesta vaan,
jolta syyni suuret
anteeks sain ja saan,
jolta syyni suuret
anteeks sain ja saan.

2.
Hän mun syyni suuret
poisti verellään,
otti synnin orjan
armoon, elämään,
otti synnin orjan
armoon, elämään.

3.
Katkoi verkot valheen,
kahleet kuoleman,
vangin vapautti,
laps oon Jumalan,
vangin vapautti,
laps oon Jumalan.

4.
Lapsi oma Herran,
taivaan kuninkaan,
kruunun perin kerran,
valtakunnan saan,
kruunun perin kerran,
valtakunnan saan.

5.
Pääsen asukkaaksi
kultakaupunkiin,
viedään vierahaksi
häihin iäisiin,
viedään vierahaksi
häihin iäisiin.

Lisää suosikkeihin

Kuuntele virsi

Simo Korpela 1913. Virsikirjaan 1986. | Sävelmä: Martti Hela 1920.
Luokitus: Jumalan armo Kristuksessa

Virren tarina

276 Jeesuksesta laulan

Nykyiseen virsikirjaamme uutena aineksena tulleista hengellisistä lauluista enimmät ovat ulkomaista alkuperää. Joukossa on sentään tällainen täysin kotimainenkin laulu kuin Jeesuksesta laulan, jonka tekijät ovat Simo Korpela ja Martti Hela.

Runoilijapappi Simo Korpela (1863-1936) oli aikansa tuotteliain hengellisten runojen kirjoittaja maassamme. Hänen viiteen runokokoelmaansa sisältyy noin 600 hengellistä runoa. Korpela jopa suunnitteli kokonaisen oman laulukirjan julkaisemista, ja niin syntyi kaksiosainen runokokoelma Elämän lauluja (1913-14). Siinä Jeesuksesta laulan on Lauluja Jeesuksesta -osaston ensimmäisenä runona. Sen Martti Hela sitten sävelsi laulukirjaan Hengellisiä lauluja ja virsiä.

Martti Hela (1890-1965) suoritti mittavan elämäntyön musiikkipedagogina. Hän toimi musiikin lehtorina Rauman seminaarissa, sen jälkeen ensin Kajaanin ja sitten Heinolan seminaarin johtajana sekä lopuksi Helsingin opettajakorkeakoulun rehtorina. Siitä kertyi yhteensä 35 vuotta työtä tulevien opettajien kouluttajana. Helan sävellystuotanto käsittää runsaasti hengellisiä kuoro- ja yksinlauluja sekä oratorion Valtakunta ja toistakymmentä laajamuotoista kantaattia.

Korpelan runoja Hela sävelsi useita; Hengellisiä lauluja ja virsiä -kokoelmassa näitä yhteistyön tuloksia oli yksitoista. Niistä mainittakoon tässä nuortenlaulu "Herran taistohon rohkeaan", jota on laulettu myös muissa pohjoismaissa niin ruotsin kuin norjankin kielellä. Virsikirjassa Jeesuksesta laulan on ainoa Martti Helan sävellys.

Virttä Jeesuksesta laulan on paljon käytetty pyhäkoululauluna, ja usein sitä on pidettykin lasten lauluna. Virsikirjassa sen paikka ei kuitenkaan ole lastenvirsien osastossa, sillä se sopii kaikkien laulettavaksi. Sen täyttää lapsenomainen luottamus ja pelastusvarmuus sekä ilo Jeesuksen pelastustyöstä.

Tauno Väinölä