Virren verkkojulkaisuun ei ole saatu kaikkien oikeudenomistajien lupaa.
Katarina Engström (laulu), Mikko Helenius (piano)
SävelmäSov. Sanna Vuolteenaho, Elisa Seppänen. Muusikot: Sanna Vuolteenaho (laulu), Elisa Seppänen (sansula).
On unen aika, pieni ihminen (Sov, vesle barnet) | Eyvind Skeie 1990, suom. Tytti Issakainen 2014. | Sävelmä: Sigvald Tveit 1990.
970 On unen aika, pieni ihminen
Sov, vesle barnet
Norjalainen virsirunoilija Eyvind Skeie kertoo kirjoittaneensa pienen lapsen iltalaulun yhdessä säveltäjä Sigvald Tveitin kanssa norjalaisen Kristillisen kasvatuksen instituutin (Institutt for kristen oppsending) pedagogisen hankkeen yhteydessä. Hankkeen tavoitteena oli uudistaa kristillistä uskoa ja perinteitä norjalaisissa perheissä sekä kirkon lapsityössä ja kouluissa. Tärkeä osa tätä työtä on lasten iltarukousperinteen vaaliminen ja sen uudistaminen. Skeie itse kertoo: ”Pappina ja kirjailijana minulla on kaksi näkökulmaa kristillisen uskon välittämiseen. Yhtäältä kristillinen usko ja perinne ovat ensisijaisesti kirkolle kuuluvaa, mutta toisaalta on tärkeää, että usko myös muotoillaan hyväksyttävällä tavalla norjalaisessa yhteiskunnassa. Tekstillä on yksinkertainen runollinen kieli, jossa keskeistä on Jeesuksen nimeen nukahtaminen. Samalla teksti avaa näköaloja laajemmalle, kohti enkeleitä ja paratiisia.”
Norjan kirkon uudessa virsikirjassa (2013) on kokonainen osasto kristillisille kehtolauluille (Ved sengen, suom. Vuoteen ääressä). Sieltä myös tämä virsi valikoitui virsikirjan lisävihkoon. Iltarukous vuoteen äärellä ennen nukahtamista on tärkeä osa lapsen kristillistä kasvatusta. Tapa luo turvallisuutta vanhempien ja lapsen yhteiseen iltahetkeen, ja siitä on tullut monille tärkeä iltarituaali, joka halutaan säilyttää ja välittää myös seuraaville sukupolville. Yksi tunnetuimmista ja vanhimmista lasten iltarukouslauluista Suomessa lienee Ilta on tullut, Luojani (VK 563), joka otettiin virsikirjan lisävihkoon vuonna 1963.
Iltarukouslaulut laajentavat ruokavirsien ohella virsien käyttöä seurakunnan yhteisistä tilaisuuksista kodin piiriin. Olisikin tärkeää, että vanha tapa virsikirjasta kodin hengellisen elämän peruskirjana voisi elpyä. Virsilaulu kuuluu myös vastasyntyneille, kuten tämä virsi hyvin osoittaa.
Eyvind Skeie, ks. tarina virren 951 yhteydessä.
Sigvald Tveit (1945–2019) oli norjalainen säveltäjä, musiikkitieteilijä, hymnologi ja urkuri. Tveit työskenteli musiikin teorian ja sävellyksen professorina Oslon yliopistossa sekä vierailevana professorina Yhdysvalloissa. Hänet tunnetaan 2 000 sävellyksensä ansiosta yhtenä Norjan tuotteliaimpana säveltäjänä. Tveitin sävellystuotanto on tyylillisesti ja kokoonpanoiltaan hyvin monipuolista. Tveit on säveltänyt sekä vokaali- että instrumentaalimusiikkia.
Samuli Koivuranta ja Jenni Urponen
Virren tarinan lähdeteoksena: Koivuranta, Samuli & Urponen, Jenni (toim.) 2017. Laulun matka virreksi. Helsinki: Kirjapaja. Sivut 188–189, 229–230.
Virteen 970 liittyviä raamatunkohtia mm.
Ps. 91:1–2, 4, 9–12 | Ps. 115:12–15 | Mark. 10:13–16 | Matt. 18:1–6
Julkaistu 31.12.2021