Virren verkkojulkaisuun ei ole saatu kaikkien oikeudenomistajien lupaa.
Laulajia SonorEnsemblesta, Teija Tuukkanen (piano)
SävelmäSov. Mikko Iivanainen, kuorosov. Pekka Nyman. Muusikot: Aili Ikonen (laulu), Lauluyhtye, Laura Airola (viulu), Heikki Pohto (saksofoni), Ville Myllykoski (koskettimet), Mikko Iivanainen (kitara), Hannu Rantanen (basso), Pekka Nyman (lyömäsoittimet), Sami Koskela (rummut).
Sylin täydeltä kukkia kannat (Le tue mani son piene di fiori) | Marcello Giombini 1970; ruots. Lars Åke Lundberg 1972; suom. Anna-Mari Kaskinen 1995, 2014. | Sävelmä: Marcello Giombini 1970.
943 Sylin täydeltä kukkia kannat
Le tue mani son piene di fiori
Italialaisen urkurin Marcello Giombinin kirjoittama kolmisäkeistöinen laulu esiteltiin tuoreeltaan vuonna 1970 Ruotsissa pidetyssä NMKY:n maailmanliiton konferenssissa. Konferenssin aiheena oli kristillinen musiikki. Laulu päätyi Lars Åke Lundbergin kääntämänä ja yhden lisäsäkeistön kera lopulta Ruotsin kirkon virsikirjaan. Virsi oli myös Suomen virsikirjakomitean pöydällä vuoden 1986 virsikirjaa valmisteltaessa, mutta silloin se ei edennyt virsikirjaan. Lisävihkoon se tuli lopulta Ruotsin kirkon virsikirjan (2002) suomennoksena (RKV 154).
Giombinin valoa tulviva pääsiäisvirsi toistaa Jeesuksen tyhjälle haudalle saapuvien pyhiinvaeltajien kysymyksiä ja vastauksia. Virsi 943 soveltuu esimerkiksi pääsiäisaamun alkukulkuevirreksi. Sitä voidaan laulaa myös vuorotellen. Vuorottelua on mahdollista toteuttaa eri tavoin seurakunnan, vaikkapa naisten ja miesten ja/tai esilaululajien ja seurakunnan, vuorolauluna. Kaikki voivat yhtyä kertosäkeen hallelujaan. Virsi soveltuu erityisen hyvin myös lasten kanssa vietettäviin pääsiäisen jumalanpalveluksiin, jolloin esilaulajana voi toimia lapsi tai lapsiryhmä.
Virsi 943 on virsikirjassamme harvinainen esimerkki uudemmasta, Vatikaanin II kirkolliskokouksen jälkeisestä, roomalaiskatolisesta virsiperinteestä. Vatikaanin II kirkolliskokouksen (1962–65) tekemät uudistukset jumalanpalveluselämään mahdollistivat muun muassa virsilaulun roomalaiskatolisen kirkon jumalanpalveluselämässä sekä oman aikamme musiikin tyylikeinojen käytön jumalanpalvelusmusiikissa.
Marcello Giombini (1928–2003) oli italialainen säveltäjä ja urkuri. Giombini tunnettiin erityisesti elokuvamusiikin säveltäjänä, mutta hän oli myös urkuri, joka loi kirkollista musiikkia. Kirkollisen musiikin laatimisessa hän seurasi Vatikaanin II kirkolliskokouksen ohjeita, jotka mahdollistavat kansankielisen ja oman ajan tyylikeinoista ammentavan musiikin käyttämisen jumalanpalveluksissa. San. ja säv. 943:1–3.
Lars Åke Lundberg (1935–2020) oli ruotsalainen luterilainen pappi, säveltäjä, laulujen ja virsien kirjoittaja. Hän työskenteli kustannusjohtajana sekä seurakunta- ja vankilapappina Tukholman hiippakunnassa. Hänet tunnettiin erityisesti uuden hengellisen nuorisomusiikin edelläkävijänä ja nuorten jumalanpalvelusten kehittäjänä. San. 943:4.
Samuli Koivuranta ja Jenni Urponen
Virren tarinan lähdeteoksena: Koivuranta, Samuli & Urponen, Jenni (toim.) 2017. Laulun matka virreksi. Helsinki: Kirjapaja. Sivut 130–132, 222.
Virteen 943 liittyviä raamatunkohtia mm.
Matt. 28:1–10 | Luuk. 24:1–10 | Luuk. 24:15, 32 | Joh. 20:1–18
Julkaistu 31.12.2021