Virren tarina
935 Hetkeksi hiljene, maa
Jouluvirsi 935 kehottaa meitä hiljentymään hetkiseksi. Kaiken epäolennaisen touhottamisen sijaan saamme laulaen pysähtyä kuuntelemaan ja katselemaan. Samalla tarjoutuu tilaisuus myös kysyä: Annammeko enkelten ilouutisen sekä paimenten ja itämaan viisaiden johdattaa itsemme seimen äärelle ihmettelemään? Haluammeko jouluvirttä laulaen ylistää Jumalaa, vastasyntynyttä Vapahtajaa?
Kirkkoherra, rovasti Toivo Hyyryläinen kirjoitti tämän joulurunon vuonna 1989 Yli-Iin seurakunnan joulutiedotteeseen, omille seurakuntalaisilleen. Kapellimestari Jouko Saari sävelsi Hyyryläisen tekstin ja voitti keinuvalla melodiallaan Nurmeksen Joululaulu 2000 -kilpailussa ensimmäisen palkinnon viidensadan laulun joukosta. Seuraavana vuonna Hetkeksi hiljene maa julkaistiin Suomen Lähetysseuran Kauneimmat joululaulut -vihkosessa ja niinpä adventtina 2001 sitä laulettiin ensimmäistä kertaa eri puolilla Suomea. Hyyryläisen ja Saaren joululaulusta tuli jouluvirsi, kun kirkolliskokous hyväksyi sen vuonna 2015 virsikirjan lisävihkoon.
Hyyryläinen itse on luonnehtinut kirjoittamansa virren sanomaa: ”Se on kutsu hiljentyä ja sisäistää joulun sanomaa: kuunnella, katsella, kumartaa ja kiittää. Joulun taivaalliset vertauskuvat koskettavat aistejamme. Joulu tulee lähelle, ihollemme. Jumala tuli meiksi. Seimessä on meidän Jeesuksemme!”
Toivo Hyyryläinen (s. 1945) on pappi, rovasti ja kotiseutuneuvos. Pappisuransa hän aloitti syntymäseurakunnassaan Puolangalla (1974–81). Yli-Iin kirkkoherrana Hyyryläinen toimi lähes kolmenkymmentä vuotta (1981–2010). Hän on julkaissut muun muassa kolme runokirjaa, viisi näytelmää, paikallishistoriateoksia sekä suomentanut Isa Aspin ja Frans Michael Franzénin runoutta. Kirjallisen tuotannon ohessa hän on myös kirjoittanut laulusävelmiä. Siionin kanteleessa on julkaistu Hyyryläisen säveltämä laulu Kaipaa peura janoissaan (SK 255).
Jouko Saari (s. 1944) on kapellimestari ja kirkkomuusikko. Saari on toiminut monilla musiikin aloilla sekä Suomessa että ulkomailla. Saari on tehnyt sävellyksiä puhallin- ja jousiorkesterille, yksinlauluja ja kuoroteoksia, hengellisiä lauluja ja pieniä urkusävellyksiä.
Jenni Urponen ja Samuli Koivuranta
Virren tarinan lähdeteoksena: Koivuranta, Samuli & Urponen, Jenni (toim.) 2017. Laulun matka virreksi. Helsinki: Kirjapaja. Sivut 113–115, 223, 228.
Virteen 935 liittyviä raamatunkohtia mm.
Ps. 62:2, 6 | Luuk. 2:8–19 | Jes. 9:5 | Joh. 1:14 | Matt. 2:9–11 | Ps. 34:2, 4
Julkaistu 31.12.2021