Virren tarina
929 Kuka oon Sinun suunnitelmassas?
Salaisuutesi
Virsikirjan lisävihkohankkeen yhteydessä järjestettiin huhtikuussa 2013 tekstiseminaari ja tammikuussa 2014 säveltäjäseminaari. Virsi 929 on yksi lisävihkoa varten järjestettyjen seminaarien hedelmistä. Virren tekijä Laura Sippola osallistui tekstiseminaariin ja alkoi sen innoittamana pohtia, minkälaista virttä haluaisi itse laulaa: ”Minua viehätti ajatus yksisäkeistöisyydestä hieman virren 126 tapaan. Muistelin myös Taizé-lauluja, jotka ovat kuin laulettuja rukouksia. Hain meditatiivista sävellystä, joka ei perustuisi selkeälle duuri-molli-tonaliteetille vaan kuvastaisi musiikillisesti Kaikkivaltiaan ääriviivattomuutta.”
Sippolan mukaan hänen virtensä pohjautuu löyhästi psalmiin 139. Virren ensisäkeet syntyivät arjen keskellä lastenvaunuja työnnellessä. Puhelimen muistiin tallentui Sippolan laulamana muun muassa lause ”Teetkö uuden liiton aina kun joku syntyy?”. Sippola kuvailee virren muotoutumiseen liittyviä eksistentiaalisia pohdintojaan seuraavasti: ”Ajattelin kysymyksiä, jotka nousevat ihmisten mieliin hetkinä, joina tajuaa oman pienuutensa universumin laidalla. Pohdin Salaisuutta, joka paljastuu luonnon keskellä, tragedian kohdatessa, syntymän tai kuoleman äärellä. Sinä ja minä olemme tuo Salaisuus. Salaisuus on kukonpoika, joka heitetään silppuriin tehotuotannon tarpeettomana roskana. Salaisuus on myrkytetty rikkaruoho. Luomisen ihme, Salaisuus, näyttäytyy kaikkialla. Sävelsin ja sanoitin virren melko kronologisesti täydentäen viimeiset säkeet myöhemmin työpöydän äärellä. Sävelsin kappaleen päässäni ja tarkensin harmonioita pianolla viimeistelyvaiheessa.”
Salaisuutesi ankkuroituu toisaalta hyvin vanhaan kirkkomusiikkiperinteeseen, toisaalta se testaa virren rajoja. Sen sävelmässä voi havaita yhtymäkohtia ikivanhaan psalmilauluperinteeseen, psalmien kantilloimiseen. Kantilloiminen tarkoittaa puhelaulua tai laulavaa lukutapaa. Virren sanoitusta taas voi luonnehtia uudenlaiseksi ja epäsovinnaiseksi. Vakiintuneen yleiskielen sijaan virsi 929 tarjoaa nykyihmiselle tuttua puhekieltä virsirunouden ja rukouksen kieleksi.
Laura Sippola (s. 1974) on pianisti ja laulaja-lauluntekijä. Sippola valmistui musiikin tohtoriksi 2017. Hän on tehnyt pitkän uran omaehtoisena ja omaäänisenä taiteilijana julkaisten useita sooloalbumeita. Hän on kirjoittanut musiikkia myös muille artisteille ja a cappella -yhtyeille. Sippola opettaa laulunkirjoitusta Taideyliopistossa ja Kriittisessä Korkeakoulussa. Hänen laulujaan on julkaistu myös Suuressa Toivelaulukirjassa ja Nuoren seurakunnan veisukirjassa.
Jenni Urponen ja Samuli Koivuranta
Virren tarinan lähdeteoksena: Koivuranta, Samuli & Urponen, Jenni (toim.) 2017. Laulun matka virreksi. Helsinki: Kirjapaja. Sivut 100–102, 229.
Virteen 929 liittyviä raamatunkohtia mm.
Ps. 139:1–18 | Ps. 8 | Ps. 104:1–3, 27–28 | Job 42:1–3
Julkaistu 31.12.2021