Virren tarina
915 En tiedä, miksi kirkonpenkkiin näin
Virren 915 tekstintekijä Markus Bäckman halusi tehdä virren kirkon liepeillä kulkevalle – hänelle, ”jolla on kaipaus pyhän kokemiseen, muttei selvää määritelmää sille, mikä tai mitä pyhä on”. Bäckmanin tavoitteena oli, että kirkon suunnasta kaikuisi tervetuloviesti ja viesti joukkoon kuulumisesta ja hyväksymisestä. Bäckman sanoittaa jaettua kokemusta kaipauksesta: ”Olen myös itse kokenut, että hengellisen musiikin syvin ja hienoin tehtävä on jakaa uskossaan erilaisten ihmisten kokemuksia uskosta, Jumalasta ja elämästä, ei niinkään toimia oppikirjana siitä, mitä kirkko virallisesti opettaa. Vastaavaa näkökulmaa löytyy esimerkiksi Raamatun psalmeista. Uskonkokemuksemme ja näkemyksemme ovat monenkirjavia, mutta kaipaus pyhään on kaikille yhteinen. Siksi kirkonpenkki kuuluu kaikille.”
Virren sävelmän tehnyt Pekka Nyman puolestaan kuvaa sävelmän muotoutumista seuraavin sanoin: ”Mies ja näppäillen rullaava kitara. Näin sen täytyisi toimia. Markuksen tyyliin. Tyhjä kirkko. Penkissä pohdiskeleva kulkija. Ei ahdistunut vaan ihmettelevä. Kepeä, levollinen tunnelma. Junakomppi? Tuokiokuva.”
Lisävihkotyön käynnistäneessä kirkolliskokouksen edustaja-aloitteessa toivottiin lisävihkoon erityisesti ”virsiä myös heille, joille kristillinen perinne ja sen ilmaisut eivät ole tuttuja”. Yksi virren määritelmistä korostaakin virren merkitystä seurakunnan yhteisen uskon ilmaisuvälineenä. Yhteisen uskon sisällä on tilaa myös epäilylle ja hapuilulle. Rukous voi olla läsnä myös niissä elämänvaiheissa, joissa Jumalaan uskominen ei ole helppoa.
Markus Bäckman (s. 1966) on freelancer, muusikko ja äänityöläinen. Bäckman on valmistunut teologian maisteriksi 2000. Hän on kirjoittanut lauluja, ohjannut päätyökseen piirroselokuvien suomenkielisiä dubbauksia, dubannut itse elokuvia ja lastensarjoja sekä piirtänyt sarjakuvia kirkollisiin julkaisuihin. Bäckman on julkaissut kaksi levyä ja yhden kirjan lauluteksteistänsä.
Pekka Nyman, ks. tarina virren 961 yhteydessä.
Jenni Urponen ja Samuli Koivuranta
Virren tarinan lähdeteoksena: Koivuranta, Samuli & Urponen, Jenni (toim.) 2017. Laulun matka virreksi. Helsinki: Kirjapaja. Sivut 67–68. 220, 227.
Virteen 915 liittyviä raamatunkohtia mm.
Jes. 56:6–7 | Matt. 6:5–7 | Matt. 7:7–8 | Matt. 11:28–30 | Joh. 14:27 | Luuk. 18:9–14 | Room. 8:26–27
Julkaistu 31.12.2021