10.
I: Älä kaipaa, mitä muille annoin.
II: Herra, anna tyytyväinen mieli.
Voidaan laulaa vuorolauluna (I–II).
Lisää suosikkeihin
Kuuntele virsi
Laulettu 1. säkeistö
Laulajia SonorEnsemblesta, Mikko Helenius (piano)
Sävelmä
Säestys
Koko virsi
Sov. Pekka Nyman. Muusikot: Lauluyhtye, Laura Airola (5-kielinen kantele), Markku Perttilä (kitara), Mikko Iivanainen (kitara), Hannu Rantanen (basso), Sami Koskela (lyömäsoittimet).
”Nää käskysanaa kymmenen Me saimme kautta Mooseksen. Jumala itse ilmoitti Ja Siinailla ne kirjoitti. Ah Herra, armahda!”, laulettiin talvisodan virsikirjan virren 155 ensimmäisessä säkeistössä. Tuo Martti Lutherin alun perin kirjoittama käskyvirsi jätettiin kuitenkin pois vuoden 1986 virsikirjasta. Vuoteen 2016 asti nykyvirsikirjan ainoa kymmeneen käskyyn liittyvä virsi oli 191 On meille Herra Jumala. Lisävihkon käyttöönottamisen jälkeen virsi 913 toi suomenkieliseen virsikirjaan takaisin kymmenen käskyä.
Anna-Mari Kaskinen ja Lasse Heikkilä laativat Käskylaulun alun perin 2000-luvun alussa Elämän siiville -rippikoulukirjaa varten. Kirjantekijät olivat nimittäin havahtuneet siihen, ettei heistä kukaan tuntenut kymmeneen käskyyn perustuvia lauluja. Laulaminenhan tunnetusti saattaa helpottaa oppimista, vaikkapa juuri kristinopin keskeisten asioiden mieleen painamista rippikoulussa. Kaskinen ja Heikkilä luonnehtivat Käskylauluaan ”luthermaiseksi” ja ”katekismusmaiseksi”, jolla on ”kansanlaulunomainen”, ”muinaissuomalaiselta kuulostava” sävelmä.
Virsi 913 taipuu mainiosti esilaulajan ja seurakunnan vuorolauluksi. Juuri vuorolaulutoteutuksen välityksellä havainnollistuu myös tämän laulutekstin rakenne: Jumalan ja ihmisen välinen rukousdialogi. Virren jokainen säkeistö sisältää Jumalan puhuttelun ja seurakunnan vastauksen. Esilaulaja esittää käskyn, johon seurakunta vastaa käskyä lyhyesti selittävällä ja syventävällä ”Mitä se merkitsee?” -lauseella tai rukouksella. Reformaattori Martti Lutherille Katekismuksen opetteleminen oli mietiskelemistä ja rukousta. Tuota samaista lähtökohtaa ja periaatetta noudattelee virsi 913.
Anna-Mari Kaskinen, ks. tarina virren 978 yhteydessä.
Lasse Heikkilä (s. 1961) on säveltäjä ja musiikin maisteri. Heikkilä tuli tunnetuksi suositun Gospel Power -yhtyeen lauluntekijänä ja kosketinsoittajana. Hän on työskennellyt freelancerina ja kirjoittanut messuja, musikaaleja ja monille eri kielille käännettyjä lauluja.
Jenni Urponen
Virren tarinan lähdeteoksena: Koivuranta, Samuli & Urponen, Jenni (toim.) 2017. Laulun matka virreksi. Helsinki: Kirjapaja. Sivut 63–64, 222.