Jeesus, Jeesus,
kuule rukoukseni.
Anna rauha sydämeeni,
halleluja.
Englanti
Jesus, Jesus,
hear my prayer weak and poor,
give your silent peace from heaven,
halleluja.
Jeesus, Jeesus,
kuule rukoukseni.
Anna rauha sydämeeni,
halleluja.
Englanti
Jesus, Jesus,
hear my prayer weak and poor,
give your silent peace from heaven,
halleluja.
Katarina Engström (laulu), Mikko Helenius (piano)
SävelmäSov. Pekka Nyman. Muusikot: Lauluyhtye, Hannu Rantanen (basso), Pekka Nyman (marimba), Sami Koskela (vibrafoni).
Jeesus, Jeesus, kuule rukoukseni | Tuntematon. Tukiviittomat Hannele Rabb 2015. | Sävelmä: Muunnelma englantilaisesta kansanlaulusta.
919 Jeesus, Jeesus, kuule rukoukseni
Virsi 919 on tullut monille sukupolville tutuksi Nuoren seurakunnan veisukirjojen lauluna. Sen suomalaisen tekstin tekijää ei tunneta. Sen sijaan kaanonsävelmä tiedetään englantilaiseksi maalliseksi kansanlauluksi. Sävelmän yksi alkumuoto on julkaistu jo Thomas Ravenscroftin toimittamassa kokoelmassa Pammelia (1609) sanoilla Hey Ho Nobody at Home. Kaanon on tunnettu englanninkielisissä maissa nykyäänkin erityisesti lasten ja partiolaisten lauluna, toisinaan myös sanoilla Rose, rose, rose, rose.
Kirkolliskokouksen käsikirjavaliokunnan mietinnössä (3/2010) lisävihkoon toivottiin virsiä, jotka vahvistavat ”ihmisten välistä yhteyttä” sekä edustavat ”uudenlaista tyyliä”. Vuonna 2012 lisävihkotyötä varten kerätyssä palautteessa nämä tavoitteet konkretisoituivat muun muassa kaanonvirsiehdotuksina. Vaikka monissa muissa maissa hengellisiä kaanoneita on totuttu laulamaan virsinä, ei niitä ole aiemmin suomalaisista virsikirjoista löytynyt. Nyt kaanoneita on suomenkielisessä lisävihkossa peräti viisi kappaletta (VK 919, 921, 963, 966, 973).
Kaanon on yhteisöllinen laulu, sillä jotta kaanon kuulostaa kaanonilta, tarvitaan sen toteuttamiseen vähintään kaksi laulajaa – mielellään useampia. Kaanonin sävelmä on yleensä vain muutaman tahdin mittainen. Laulajat toistavat samaa lyhyttä sävelmää, mutta aloittavat laulamisen, esimerkiksi pienissä ryhmissä, peräjälkeen säkeen eri kohdassa. Kun kaanonia toistetaan useita kertoja uudestaan ja uudestaan, saattaa huomata hetken kuluttua osaavansa sen jo ulkoa. Yhteiseen ääneen on helppo yhtyä. Yksinkertaisesta yksiäänisestä melodiasta muodostuu vähitellen moniääninen kudelma. Ei siis ihme, että kaanonia kutsutaan myös ketjulauluksi. Virren 919 rukousta voidaan toistaa useita kertoja esimerkiksi esirukouksen yhteydessä tai ehtoollisen aikana.
Thomas Ravenscroft (1582/1592–1635) oli englantilainen muusikko ja säveltäjä, joka keräsi erilaisia kansanmusiikkikokoelmia. Näiden kokoelmien välityksellä moni tunnettu laulu on säilynyt jälkipolville. Ravenscroftin oma sävellystyö on pääosin unohtunut. Säv. ja muod. 919, 973.
Jenni Urponen ja Samuli Koivuranta
Virren tarinan lähdeteoksena: Koivuranta, Samuli & Urponen, Jenni (toim.) 2017. Laulun matka virreksi. Helsinki: Kirjapaja. Sivut 76–78, 228.
Virteen 919 liittyviä raamatunkohtia mm.
Julkaistu 31.12.2021