Virren tekstin tekijänoikeuksien haltija Warner/Chappell Music Finland Oy ei ole antanut lupaa tämän virren julkaisemiseen verkossa.
Viva vox -kuoro, Teija Tuukkanen (piano)
SävelmäJaakko Löytty 1985. Virsikirjaan 1986. | Sävelmä: Enoch Sontonga 1897.
501 Kuule, Isä taivaan, pyyntö tää
Vaikuttavan lasten rukousvirren sanoittaja Jaakko Löytty (1955-) on suomalaisen gospelmusiikin nimekkäimpiä edustajia. Tämä virsi ei kuitenkaan tutustuta meitä Jaakko Löyttyyn säveltäjänä. Sen on nimittäin säveltänyt eteläafrikkalainen opettaja Enoch Sontonga (k. 1901 t. 1902). Kyseessä on alkuosa laajempaa sävelmää, jolla eteläisen Afrikan alkuperäiskansat ovat laulaneet vapautuslaulua. Siitä on nyt tullut Etelä-Afrikan tasavallan kansallislaulu.
Jaakko Löytyllä on vahvat siteet Afrikkaan, sillä pian hänen syntymänsä jälkeen hänen vanhempansa lähtivät lähetystyöhön Namibiaan. Siellä Jaakko vietti lapsuutensa. Vaimonsa Kaija Pispan kanssa hän on myös itse ollut lähetystyössä Senegalissa.
Virsiin on vanhastaan sisältynyt rukouksia oman maan ja etenkin sen esivallan puolesta. Niinpä aamuvirressä 536, siinä missä nyt pyydetään: ”Rauha sinun armostasi / isänmaata suojatkoon”, sanottiin vuoden 1701 virsikirjassa: ”Kuninkaamme, kanss’ maakuntam’ / siunaa aina armoillas!” Vuodesta 1886 ovat varsinaiset isänmaanvirret kuuluneet asiaan.
Kuule, Isä taivaan, pyyntö tää merkitsee uutta avausta, kun siinä pyydetään – jokainen maanosa erikseen mainiten – siunausta koko maailmalle. Kertosäe ”Siunaa koko maailmaa” painuu varmasti pienen laulajan mieleen. Virressä muistetaan erityisesti niitä lapsia, jotka kärsivät eri syistä. He ovat kaukana, mutta tiedotusvälineiden välityksellä luonamme: vanhempansa menettäneet, nälänhädän koettelemat, sodan jaloissa elävät, pakolaiset… Heidän kova kohtalonsa koskettaa tietysti paljon syvemmin meitä aikuisia kuin lapsia, ja niinpä tästä virrestä onkin tullut kaikenikäisten virsi – ja virsi, jota on hyvä laulaa yhdessä lasten kanssa.
Tauno Väinölä