Kuuntelen, on aivan hiljaista.
Rukoilen, Jumala on lähellä.
Kuuntelen, on aivan hiljaista.
Rukoilen, Jumala on lähellä.
Katarina Engström (laulu), Teija Tuukkanen (piano)
SävelmäSov. Markku Perttilä. Muusikot: Lapsi- ja nuorisokuoro Kannelkellot, Sirkku Rintamäki (kuoronjohto), Laura Airola (viulu), Ville Myllykoski (piano), Markku Perttilä (kitara), Hannu Rantanen (basso), Sami Koskela (vibrafoni).
Kuuntelen | Annika Koivula ja Mari Torri-Tuominen 2008. | Sävelmä: Annika Koivula 2008.
922 Kuuntelen
Virren 922 tekijät, Annika Koivula (nyk. Kukkonen) ja Mari Torri-Tuominen kertovat tehneensä laulunsa alun perin Martin Lönnebon rukoushelmien hiljaisuuden helmen -lauluksi kirjaan Helmeilyä – Rukoushelmet kouluikäisten elämässä (Lasten Keskus 2009). Laulua laulettiin ensimmäisen kerran Rauman seurakunnan rippileirillä Karvatin leirisaaressa. Joka päivä leirillä kokoonnuttiin viettämään helmihetkeä ja laulaen tutustuttiin Martin Lönnebon rukoushelmiin. Koivula kertoo rippileiritunnelmista: ”Muutaman päivän jälkeen helmihetken rakenne ja laulut tulivat nuorille tutuiksi. Sanallisia ohjeita ei tarvittu, tunnelma oli rauhallinen ja keskittynyt. Helmihetkien tavoitteena oli Pyhän kohtaaminen itsessä, toisissa ja suhteessa Jumalaan. Yksinkertaiset helmilaulut jäivät nuorten mieleen – niitä saattoi kuulla nuorten laulelemana myös matkalla ruokalarakennukseen tai saunan lämmitykseen.” Myös Torri-Tuominen puhuu laulusta rauhoittajana: ”Vaikka ympärillä olisi hälyä ja ääntä, Jumalan läheisyydessä ja vuorovaikutuksessa voi olla hiljaa. Ja toisaalta: hiljaisuuden kuuntelu voi olla mielenkiintoista. Yhtäkkiä laulua laulava saattaakin olla täynnä ajatuksia ja asioita. Musiikki ja yhteinen laulu tai oma hyräily aivan kuin ’maadoittavat’ kiinni Jumalan hyvyyteen ja läheisyyteen.”
Monien kansainvälisten esimerkkien rohkaisemana hiljaisuuden liike on saanut yhä keskeisemmin jalansijaa osana Suomen evankelis-luterilaisen kirkon hengellistä elämää. Varsinkin hiljaisuuden retriittien kautta on tullut tutuksi lauluperinne, jossa keskitytään runsaiden sanojen sijasta kuuntelemaan Jumalan puhetta hiljaisuudessa. Tästä rohkaiseva esimerkki on erityisesti profeetta Elian kokemus Jumalan kohtaamisesta (1. Kun. 19:11–13).
Eri maiden uusissa virsikirjoissa ovat viime aikoina yleistyneet niin kutsutut lyhytlaulut (engl. short songs). Lisävihkossa niitä on julkaistu yhteensä 11. Lyhytlaulu on helppo oppia ja muistaa. Lyhytlauluja voidaan käyttää monipuolisesti jumalanpalveluksen eri osissa vaikkapa esirukouksen välihuudahduksena. Lyhytlauluiksi voidaan toki laskea myös muun muassa aikaisemmin virsikirjan liiteosassa julkaistut psalmin kertosäkeet (VKL 761–790 ja 852–856) ja lyhyet vastauslaulut (VKL 791–800).
Annika Kukkonen (o.s. Koivula, s. 1983) on nuorisotyönohjaaja ja musiikkikasvattaja. Valmistuttuaan Kukkonen toimi Rauman seurakunnan nuorisotyönohjaajana 2007–2009, minkä jälkeen hän aloitti musiikkikasvatuksen opinnot Sibelius-Akatemiassa. Kukkonen työskentelee Helsingin kaupunginorkesterin yleisötyövastaavana. Säveltämisen Kukkonen aloitti Martin Lönnebon rukoushelmien innoittamana.
Mari Torri-Tuominen (s. 1966) on kanttori, kouluttaja ja musiikin maisteri. Torri-Tuominen on toiminut kanttorina Vantaan Hakunilan ja Helsingin Malmin seurakunnissa sekä Seurakuntien Lapsityön Keskuksen kouluttajana.
Jenni Urponen ja Samuli Koivuranta
Virren tarinan lähdeteoksena: Koivuranta, Samuli & Urponen, Jenni (toim.) 2017. Laulun matka virreksi. Helsinki: Kirjapaja. Sivut 83–86, 225, 230.
Virteen 922 liittyviä raamatunkohtia mm.
1. Kun. 19:11–13 | Mark. 6:31 | Matt. 6:6
Julkaistu 31.12.2021